07 július 2013

A playback becsapás



Zeneimmitátorok!! A playback becsapás



Mert mindenki tudja, aki volt már akármilyen koncerten, hogy egészen más szinten van, ha élő valóságában tapasztalja az ember a zenét, mintha bármilyen profi felvételen kapja kézhez, bármilyen kitűnő előadó tolmácsolásában.

A legtöbb népszerű mai előadó állítja, hogy koncerteken sosem tátog, nem mímel és minden hangszer élő, ám a playback vádja időről időre felmerül.

Bár a playback a rockzene megjelenése óta ismert jelenség, sokáig csak a tévéműsorok velejárója volt.

Ez bevett gyakorlat ma is, ezzel szemben a koncertnek meghirdetett fellépéseken való tátogás, előre felvett zene már kényesebb téma. Sokan csinálják, de valójában tabu - már eleve azért is, mert a playbackhez kellemetlen emlékek társulnak. Erről sokan asszociálnak az úgynevezett tátogó sztárokra, akik csak dekoratív látványelemként kellettek a produkcióba.

Ez nyilvánvalóan a közönség becsapása, de vajon egy playback, vagy fél-playback (ahol csak az alapok szólnak konzervről, az ének élőben megy) haknival is ugyanez a helyzet? A playback ellen ráadásul már kampány is indult, melynek következtében sok önkormányzat sem támogat már olyan rendezvényeket, ahol nem élőben zenélnek a fellépők.

Van aztán példa arra is, hogy csak az ének szól élőben a többi hangszer viszont valamilyen okból felvételről szól.
Ha a saját fellépéseden, ahol minden lehetőséged megvan arra, hogy élőben add elő a dalaidat, és te nem teszed meg, akkor az elfogadhatatlan dolog!!!

"A playback becsapás"

Ez utóbbival sok zenész egyetért, és van, aki nem is elégszik meg a szimpla rosszallásnál.

És ennek köszönhetők a már említett önkormányzati határozatok is.
A playback becsapás, mert az előadók csak úgy csinálnak, mintha zenélnének, és ez alól az sem kivétel, amikor csak egyes hangszerek szólnak felvételről. Ha valaki előállít egy produkciót, akkor azt szólaltassa is élőben, ha pedig ezt nem tudja megoldani, akkor ne akarjon többnek látszani, mint ami valójában.

Azt gondolom, az embereknek joga eldönteni, mit szeretnének látni és hallani.
 Kérünk mindenkit, hogy mindig gondosan ügyeljetek arra, hogy ne csapják be a közönséget: figyeltek arra, hogy egy műsort sehol ne hirdessenek koncertként, kizárólag a tényleges koncerteket!!

Nincsenek megjegyzések: